Ocenění dřevin

Portál Stromy pod kontrolou nyní umožňuje oceňovat stromy, keře a skupiny stromů podle aktualizované metodiky AOPK ČR ve verzi 2013 včetně možnosti zadání kompenzačních opatření v podobě výsadeb.

Tato funcionalita vyžaduje uživatelskou registraci. Zadaná ocenění jsou ukládána do databáze a je možné se k nim vracet. Ocenění jsou viditelná pouze uživateli, který je vytvořil, respektive Partnerovi či Arboristovi, ke kterému byl přiřazen v době zádání ocenění. Přehled všech ocenění, která uživatel zadal nebo která má právo vidět, je možné nalézt v levém sloupci v mapě v záložce Vazby, ocenění, ....

Ocenění stromu

  1. Přihlašte se.
  2. Přejděte do mapy a najděte v ní místo, kde strom stojí.
  3. V nástrojovém řádku nad mapou zvolte Přidat... > Nové ocenění stromu dle AOPK ČR.

  4. Vyberte pozici oceňovaného stromu pomocí kurzoru myši. Pokud chcete ocenění přidat k existujícímu stromu, klikněte na jeho značku.
  5. Pokud vytváříte ocenění stromu, který zatím není evidován, potvrďte volbu místa stiskem tlačítka Uložit v levém sloupci v sekci Nové ocenění stromu. Otevře se formulář pro zadání parametrů stromu. Vyplňte všechny potřebné položky a stiskněte tlačítko Vypočítat hodnotu.
  6. V dialogu se zobrazí vypočtená hodnota stromu včetně jednotlivých mezikroků.
  7. Pokud chcete zadat kompenzační opatření, klikněte na tlačítko Zadat kompenzační opatření a přidejte potřebné výsadby.
  8. Nakonec uložte ocenění pomocí stisku tlačítka Uložit.
  9. Otevře se dialog s detaily ocenění, ze kterého můžete otevřít protokol o ocenění stiskem tlačítka Protokol.

Ocenění keře

  1. Přihlašte se.
  2. Přejděte do mapy a najděte v ní místo, kde keř stojí.
  3. V nástrojovém řádku nad mapou zvolte Přidat... > Nové ocenění keře dle AOPK ČR.
  4. Vyberte pozici oceňovaného keře pomocí kurzoru myši. Pokud chcete ocenění přidat k existujícímu keři, klikněte na jeho značku. Pokud vytváříte ocenění ke keři, který zatím není evidován, potvrďte volbu místa stiskem tlačítka Uložit v levém sloupci v sekci Nové ocenění keře.
  5. Otevře se formulář pro zadání parametrů keře. Vyplňte všechny potřebné položky a stiskněte tlačítko Vypočítat hodnotu.
  6. V dialogu se zobrazí vypočtená hodnota keře včetně jednotlivých mezikroků.
  7. Pokud chcete zadat kompenzační opatření, klikněte na tlačítko Zadat kompenzační opatření a přidejte potřebné výsadby.
  8. Nakonec uložte ocenění pomocí stisku tlačítka Uložit.
  9. Otevře se dialog s detaily ocenění, ze kterého můžete otevřít protokol o ocenění stiskem tlačítka Protokol.

Ocenění skupiny stromů

  1. Přihlašte se.
  2. Přejděte do mapy a najděte v ní místo, kde skupina stojí.
  3. V nástrojovém řádku nad mapou zvolte Přidat... > Nové ocenění skupiny stromů dle AOPK ČR.
  4. Vyberte pozici oceňované skupiny pomocí kurzoru myši. Pokud chcete ocenění přidat k existující skupině, klikněte na její značku. Pokud vytváříte ocenění ke skupině, která zatím není evidována, potvrďte volbu místa stiskem tlačítka Uložit v levém sloupci v sekci Nové ocenění skupiny stromů.
  5. Otevře se formulář pro zadání parametrů skupiny.
  6. Vyplňte nejprve obecné údaje o skupině a stiskněte tlačítko Přejít na seznam stromů a opatření.
  7. Přidejte postupně specifikaci jednotlivých stromů ze skupiny a případná kompenzační opatření.
  8. Nakonec ocenění uložte stiskem tlačítka Uložit ocenění.
  9. Otevře se dialog s detaily ocenění, ze kterého můžete otevřít protokol o ocenění stiskem tlačítka Protokol.

Hromadné ocenění

Pokud potřebujete několik různých ocenění spojit dohromady, například protože chcete zadat kompenzační opatření vůči pokácení více stromů najednou, postupujte následovně.

  1. Přihlašte se a přejděte do mapy.
  2. Přidejte jednotlivá ocenění stromů, keřů či skupin. Nezadávajte přitom žádná kompenzační opatření. Po té, co vytvoříte poslední ocenění a otevře se jeho dialog, klikněte na tlačítko Spojit více ocenění dohromady.

  3. Otevře se dialog vytvoření hromadného ocenění.
  4. Zadejte název hromadného ocenění a zaškrtněte jednotlivá ocenění, která chcete do hromadného ocenění zahrnout. Jsou nabízena ocenění, u kterých byla zadána stejná obec a plocha jako u posledního stromu.
  5. Pokud chcete zadat kompenzační opatření, klikněte na tlačítko Zadat kompenzační opatření a přidejte potřebné výsadby.
  6. Nakonec hromadné ocenění uložte stiskem tlačítka Uložit.
  7. Otevře se dialog s detaily ocenění, ze kterého můžete otevřít protokol o ocenění stiskem tlačítka Protokol.

Hromadná ocenění nemají svou značku v mapě, ale je možné se k nim dostat v levém sloupci v záložce Vazby, ocenění, ... Rozklikněte položku s názvem obce, poté položku s návem plochy a měli byste vidět hromadná ocenění, která identifikujete podle jejich názvu.