Veřejná oponentura ceníku obvyklých opatření

AOPK ČR otevřela v rámci probíhající aktualizace k veřejné oponentuře ceník obvyklých opatření v oblasti péče o přírodu a krajinu.

Slouží jako podklad pro posuzování žádostí v rámci dotačních programů, na jejichž administraci se AOPK ČR podílí (krajinotvorné programy MŽP, Operační program Životní prostředí) a pro posuzování cen prací při uzavírání smluv s dodavateli v oblasti péče o zvláště chráněná území ve správě AOPK ČR. 

Náklady jsou vyjádřeny obvyklými cenami běžných činností, které jsou v rámci daného typu opatření obvykle realizovány. Jednotlivé položky jsou provázány se schálenými Standardy péče o přírodu a krajinu, uveřejněnými na adrese http://standardy.nature.cz/.

Ceník umožňuje cenu některých položek navýšit, pokud je splněna podmínka uvedená v komentáři. Takové navýšení, stejně jako případné zvýšené náklady vyvolané jinými objektivními důvody, je třeba řádně odůvodnit. Ceník je podle zaměření položek členěn tématicky do 12 oblastí, např. lesnická opatření, zemědělská činnost, návštěvnická infrastruktura atd. Každá oblast je rozdělena na dvě části - „Agregované položky” uvádějící cenu opatření pro posuzování záměrů a na „Položkový ceník”, který předchozí doplňuje. Ceník k připomínkování je možné stáhnout zde (sešit MS Excel)zde a připomínky lze uplatnit do 15.2.2015 na adrese jana.kucerova@nature.cz. Po tomto termínu bude aktualizovaný ceník předložen MŽP a poté zveřejněn na stejném portále. Bude platný 1 kalendářní rok, do příští aktualizace.