Evidence bezpečnostních vazeb - StromyPodKontrolou.cz

Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D.

Problematika instalace bezpečnostních vazeb tvoří nedílnou složku moderní arboristiky. Jedná se o jednu ze základních možností stabilizace korun s defektními typy větvení a stromů s infikovanými kmeny či přerostlými sekundárními korunami. Bezpečnostní vazby pomáhají významně prodloužit dobu dožití stromů, u nichž bychom jinak museli sáhnout k radikálním obvodovým redukcím a často i k jejich odstranění.

V současné době se používají dva základní typy vazeb:

  1. Vazby statické. U tohoto typu jde nejčastěji o vazby vrtané nebo vazby podkladnicové. Základním materiálem jsou ocelová (nově i syntetická statická) lana. Účelem tohoto typu vazeb je pevné spojení jištěných větví bez umožnění jejich pohybu. Velkou výhodou je fakt, že vazby statické lze instalovat jako vazby předepjaté - v podstatě se jedná o základní typ instalace. Vazby statické je nutné instalovat cca ve spodní třetině, max. polovině koruny (měřeno od defektu), abychom zamezili vzniku tzv. “karate efektu”. Nevýhodou tohoto typu vazeb je velké riziko zarůstání (především samozřejmě u vazeb podkladnicových) a skutečnost, že při dlouhodobém umístění se strom na vazbě stává “závislým” - ztrácí adaptaci na přítomnost defektu.
  2. Vazby dynamické. Jedná se o poměrně moderní typ vazeb, který v České republice začal být masivně využívaný přibližně po roce 1995. Lana, využívaná u tohoto typu vazeb, jsou z celé řady syntetických materiálů (polyester, polyamid, polypropylen), vyznačujících se velkou dynamikou. Ta je u některých systémů dále zvyšovaná instalací speciálních prvků - tzv. šok-absorbérů (tlumičů rázu). Zásadní výhodou je možnost instalace do vrchních partií koruny (standardně nad polovinu výšky koruny), kde fungují pouze pro zachycení extrémních výkyvů, event. pro zachycení jištěných větví v případě jejich selhání. Zásadním problémem je fakt, že dynamické materiály poměrně rychle degradují pod vlivem UV záření. Dynamické vazby je proto nutné vyměňovat v intervalu mezi 6 a 12 lety v závislosti na využitém materiálu.

Z pohledu správce stromů ovšem stromy s korunami stabilizovanými bezpečnostní vazbou mohou představovat nepříjemný problém. Instalovaná vazba totiž nepředstavuje trvalé řešení a takovéto stromy musí mít stanovený trvalý režim kontroly a péče. Při absenci tohoto režimu může docházet k zarůstání či napínání vazeb, což nezřídka vede k další destabilizaci a k trvalému poškození jištěného stromu. Z tohoto důvodu se za standardní postup adekvátní péče považuje:

  • každoroční vizuální kontrola jištěného stromu (stromy s instalovanými vazbami jsou v systému ISAT součástí tzv. “kontrolního axiomu”)
  • detailní kontrola v koruně v polovině doby životnosti vazby (především u dynamických vazeb)
  • výměna po uplynutí doby životnosti.

Většina v současné době prodávaných systémů obsahuje určitý mechanismus záznamu doby instalace vazby, aby tak byla umožněna kontrolní činnost. Ovšem bez centrální evidence ve formě inventarizace stromů je nemožné pravidelnou kontrolu a reinstalaci vazeb provádět.

V letošním roce byl proto rozšířen veřejný portál www.stromypodkontrolou.cz o funkce nutné pro racionální správu stromů s instalovanými bezpečnostními vazbami. Veškeré oblasti, spojené s tímto modulem, jsou zcela zdarma a využívat je proto může kterýkoli subjekt - jak vlastníci stromů, tak i arboristické firmy.

Informace o instalovaných vazbách může do databáze vkládat buď vlastník stromů (Partner) nebo arboristická firma (Arborista). Základním principem by mělo být, aby vazbu evidoval ten, kdo ji instaluje. Při zanášení informací o vazbě je vyzván k vložení kontaktních údajů vlastníka stromu (e-mailová adresa) - vlastník je pak o vloženém záznamu informován automatickou zprávou.

Záznam o instalované vazbě může být propojen jak se stromem, který již je v evidenci, tak i se stromem, který dosud evidovaný není. Ve druhém případě je třeba strom najít na mapě a vložit kromě informací o vazbě i jeho pozici. Lokalizace se děje přes portál maps.google.com a může být využito veškerých pokrokových lokalizačních funkcí, jako jsou souřadnice GPS nebo (ve větších městech) funkce StreetView.

Základní funkcí portálu je upozornění obou stran (jak Arboristy, tak i Partnera) na skutečnost, že je nutné provést jednak kontrolu stromů a jednak reinstalaci vazby po zadaném intervalu. Je zde také možné zadávat informace o provedených průběžných kontrolách. V souvislosti s výše popsanou problematikou se jedná o téměř revoluční řešení, které umožňuje provádět racionální a koncepční správu rizikových stromů jak velkým komunitám, tak i malým správcům (obcím či soukromým vlastníkům). Značnou výhodou je i skutečnost, že pro využívání portálu není nutné instalovat žádný speciální software a že správa může probíhat z jakéhokoli počítače po zadání přístupového hesla.

Velká pozornost je kladena na bezpečnost dat a respektování práv jejich vlastníků. Informace o umístění vazeb tak může Partner kdykoli vypnout z veřejně viditelného prostoru a ponechat jejich zobrazování jen na úrovni svého přístupu a přístupu autorizovaných osob.

Co je tedy nutné pro využívání tohoto modulu?

  1. Arboristé - vytvořte si na portále přístupový účet “Arborista” a vyplňte základní informace o své firmě. Veškeré instalované vazby (a to i zpětně) postupně vkládejte do portálu, přičemž můžete využívat vyhledávací funkce v horním okně mapového portálu. Ty umožňují vyhledávat lokalitu buď podle města a ulice (např. Brno, Koliště) nebo podle čísla štítku, instalovaného na stromě. U každé vazby budete vyzváni k volitelnému zadání konaktu na Partnera - tedy na osobu či organizaci, která má správu daného stromu na starosti. V případě, že je tento subjekt již zaregistrovaný jako Partner, provádíte pouze jeho volbu. Partner je pak informován o tom, že jste zaevidovali jeho bezpečnostní vazbu v systému a je vyzvaný k její autorizaci.
  2. Správci a vlastníci stromů - vytvořte si na portále přístupový účet “Partner” a vyplňte základní kontaktní údaje. Pokud ještě nevlastníte žádný projekt, můžete si ho sami v základní úrovni vytvořit, příp. požádat o zhodnocení stavu stromů a zavedení dat na portál StromyPodKontrolou. Pro každý projekt můžete autorizovat jednu či více arboristických firem (subjekt registrovaný na portále jako Arborista), které pak mají právo vidět kompletní informace o vašich stromech i v případě, že je projekt pro běžného uživatele (Návštěvníka) neviditelný. Současně můžete i dalším osobám (kolegům) umožnit stejnou úroveň přístupu k vašim datům - sdílet s nimi svá Partnerská práva. Partneři mají právo evidovat své vlastní vazby i bez přímého propojení na realizační arboristickou firmu (Arboristu).

Do konce roku je plánované doplnění i dalších funkcí, jako je vyřazení z evidence stromů, které byly pokácené, příp. doplňování nově vysazených jedinců. K využívání portálu přeji za jeho vývojový tým hodně energie a radosti z kvalitně prováděné práce při ošetřování stromů.